Főoldal E-mail

Aktualitások

VILÁGJÁRÁS CSÓKA GÉZÁVAL az online térben! 7. rész -Kunming

2021.05.01.

 

VILÁGJÁRÁS CSÓKA GÉZÁVAL az online térben! 7. rész -Kunming
 
 

 


 

 


photos.app.goo.gl/mKGtJhvkRQV2URuB6

KIEGÉSZÍTŐ INFORMÁCIÓ: A bevezető elolvasása után a fenti linkre kell kattintani, majd kinagyítani a megjelenő képek közül az elsőt. 

 Kedves Barátom, Ismerősöm...

 

Az útvonalnak vannak választott pontjai, amik útikönyvek, iskolai vagy egyéb ismeretek, kár gyerekkori elhatározások alapján adódnak. Ilyen volt errefelé Szecsuán, a Kőerdő, Tibet, a Tigrisugrás völgy és a trópusi cukorsüveg hegyek.

A többi azért kerül a programba, hogy az előbbiekhez eljusson az ember. Ilyen volt a D felé vezető úton Kunming, ami Yunnan tartomány fővárosa. Hasonlóan a későbbi Dalí és Lijiang is. Pedig ezek is nagyszerű helyek. Elgondolkodtató, mennyi szépség, érdekesség lehet még az országban?

Már az odavezető út is „a világ legszebb vasútvonala” a Lonely Planet szerint. Az első 1200 km-en 930 olyan műtárgy van, amit azért építettek, hogy a vonat az egyik hegycsúcsból a másikba, akár többszáz méter magasan, át tudjon menni, tovább az alagúton… Az már balszerencsém, hogy csak éjszakai vonat volt, tehát én ezt inkább hallottam csak, nem sokat láttam belőle. Reggel már síkabb vidékre értünk, nem az igazi.

Elvből nem megyek sehova 3 napnál rövidebb időre, így Kunming, tervezett kényszerlakhelyem sokat megmutatott igazi értékeiből.

 

Mit látunk a képeken?

 

1-42, a Kínai lány vonaton-ig.

Mivel éjjel nem tudtam fényképezni a világ legszebb vasútvonalát, reggel próbáltam kárpótolni magam.

Rizstermesztés, teraszos földművelés, balladai köd és szmog a vonat ablakából.

43-49 A Leánytól a táncolókig. 

A kínai fiatalabbak szívesen folytatnak hosszú és decens (illedelmes) beszélgetéseket a külföldiekkel. Célja az angol nyelv gyakorlása. Néha egészen zavarba ejtő meghívást is kaptam, például Xian-ba az agyagkatonák városába. Harminc évvel korábban biztosan elfogadtam volna. Ez a derék leány bő egyórás beszélgetés után még a barátnőjét is bevonta volna. Megszöktem. 

Helyem a Felhőország nevű hostelben. A szép nevekről később...

 

50-80 A táncolóktól a festői leveses tálig. 

A városi (nép-?) park mellett laktam, behallatszott a vidámság. A gyengéd erőszaknak ellenálltam, nem álltam be a héjsza-szerű, de annál szelídebb táncba. A látvány, a hangulat mint kezdőnek, kívülről jobban megmutatkozott, mintha belül bénáztam volna. Észreveheted, hogy most, a 4. héten süt ki először a Nap. 

Remek ebéd az Öreggel (aki biztosan Öcsém lehetett). Az ellátmány fölötti elégedettségünket kifejeztük egymásnak. A szépséges textilfestmények a "Hölgyek öröme" keretbe tartoznak, egy kép-árverés tárgyai.

Bementem az Akváriumba, voltak kisállatok is. A Néppark rövidszoknyás 50-es hölgyei valami komolyabb műsorra készülhettek. Sajnos csak a bevezető manöken-vonulás valósult meg, élénk hátsó -mozgatással. Hiányozhattak szereplők, mert félóra múlva mindenki telefonálni kezdett és királyostól hazamentek.

Egy nagyszerű leveses tál, vedd észre a - számomra már természetes - evőeszközt is!

 

81-140 A táltól ismét a táncolókig. Nagy látványosság a Quingzhu kolostor. Messze a hegyekben, gyaloglás is jutott vagy 10 km. A bejáratánál egy plakát, szerzetes és tovább mutató nyíl, nekem további 4 km-t hozott, oda-vissza 2-2.

Végre jó fényben láthattam egy, a kulturális forradalom hevétől megkímélt templomot. Tegyünk egy lassú sétát. Megvan a bejáratoknál szokásos négy hős, aki a négy világtájat védi (ki kobozzal, ki karddal...). Megvan az 516 arhat (szent), félúton finom zöldség-ebéd (12 Yü = cca 5-600 Ft).

 

141-170 A táncolóktól a már egyszer bírált lég-lángosig (ami percek alatt lekonyul). A hatalmas Népkert vendégei vagyunk. Jókedvű táncolgatás, ének, szombat volt. Koptatja az önérzetem, ha valaminek közelítőleg sem találom a magyarázatát.  Márpedig tény, hogy akik "Ronaldinho" föliratú szalmakalapban táncolnak, vagy énekelnek, azok mind kiválóan teszik. Oka?

A fekvő ember mellett vörösinges Úr (Ács Feri), egy orvosi műtétet mutatnak be. A betegből sok fura tárgy kerül elő, sok vicces megjegyzés hozzá, mert nagyon nevettek. A végtelenül öreg (itt cca 70 éves) Asszonyságot énekeltetik. Egyszer majd írok a kínai, keleti öregek nagy tiszteletéről..

Fontos! Figyelj a sárga táncosok utáni 2-4., látszólag egyforma képre. A középső egy 42 mp-es video. Tárgya egy ősi kínai csúfolkodó, felelgetős ének. A recepciósok azt mondták, hogy általában túlkoros férj és ifjú feleség esetén fölmerülő nehézségekről, bírálatokról dalolnak és az győz, aki tovább bírja. Itt a Hölgy győzött, szép küzdelemben.

Vedd észre, hogy az üldögélő, sildes sapkás Úr a Hölgy versenyzőnek drukkol, továbbá egy, a bal szélen megjelenő keréken a kerékpáros rendszámtáblát.

 

171-végéig. A Zöld tó szigeteinek parkja. A szoborhoz kedves, négysoros vers is járt. Utána szép emlékem, a magamnak elfogadott "kínai hangulat"(nem China-feeling). Apa és Lánya énekel, Zenész a háromhúrossal. Mivel az énekesek még nem ismerték teljesen a dalt, Zenész úr időnként előénekel, zenél, és ami még nagyon jólesett: mi-re -dó-val szolmizálta is a dallamot. Kodály Zoltánnal csak ültünk és hallgattunk egy órán keresztül.

Utána Kunming és egész Yunnan tartomány legnagyobb taoista kolostora, a Yuantang Si következik. Sokminden előre köszön, ami majd a Tiltott Városban lesz az igazi, szmoggal.

Végül ellátogattam a Botanikus kertbe, egyszerű hely. Látható finom vacsorám és egy piros virág.

 

Kunming nagyon szép hely! Sokszínű, vidám város, még a Nap is süt. A szállodában (cca 1300 Ft/nap) esténként egy nagy pohár teával fölmentem a tetőteraszra, leírtam a történteket, még a csillagok is megmutatkoztak. Egy német cimborával (Max) egésznapos kerékpározásra is elmentünk volna, helyette Ő nagy köhögésbe kezdett.

Tanulságos, hogy én csak azért jöttem ide, mert ez a város van legközelebb (talán 150 km) a híres Kőerdő-höz.

Milyen szerencsém lett! Ember tervez....

 

Irány a Kőerdő! Köszöntelek: CsG

 

PS: Kedves Barátom, Ismerősöm, tudom, hogy többre tartanád ezeket a képeket, ha országos bajnok atlétától kapnád.

Ha a nyugati társadalmak gyorsabban fejlődtek volna, így is lenne.

A magam idejében, jó 50 éve közeli ismeretségben voltam egy Leánnyal, aki abban az évben 400 méteres síkfutásban ifjusági magyar bajnok lett. Szegényt addig zaklattam, amíg ki nem állt velem egy versenyre. Rávertem a szükséges 6-7 métert. Ha akkor én élhettem volna emberi jogommal, és megérezhettem volna a nemi identitásom változását, most az én nyakamban lógna az aranyérem, egész nap, kabát fölött.

 Az én első érzésem ez a keserűség volt, csak utána a boldogság, amikor a Legdemokratikusabb Ország frissen iktatott Elnöke sok utasítása között is a top 5-ben írta alá az állami finanszírozású sportra vonatkozó "választott nem szerinti versenyzés lehetőségét".

Én már három éve reménykedtem. Akkor ment nyugdíjba az ausztrál férfi kézilabda válogatott egyik nagy szakállú óriása. Pár hét múlva, már szakáll nélkül, jelentkezett a női csapatnál.

Mit nekünk Görbitz Anita meg a többi "született" hölgy. Ha  Nagy László és pár veterán vállalja,  VB-t nyerünk!