Főoldal E-mail

Aktualitások

VILÁGJÁRÁS CSÓKA GÉZÁVAL az online térben! 6. rész -Szecsuán

2021.04.15.

 VILÁGJÁRÁS CSÓKA GÉZÁVAL az online térben! 6. rész -Szecsuán


 

 


photos.app.goo.gl/Z7axPNSSohfMi5mdA

KIEGÉSZÍTŐ INFORMÁCIÓ: A bevezető elolvasása után a fenti linkre kell kattintani, majd kinagyítani a megjelenő képek közül az elsőt. 

 A Nagy kör első állomása. (A körút 50 napig tartott, legalább 8000 kilométer).

 

Kedves Barátom, Ismerősöm…

 

Az ősi Kína elsősorban a Jangce és a Sárga folyó közötti területen alakult ki. Népessége „han” volt. A történelem során sohasem veszítettek területet (tartósan), csak terjeszkedtek.

Különösen nagy volt a növekedés a XIII-XIV. században, amikor 98 évig mongol lett a császár. Ez volt Kublaj kán dinasztiája. A följegyzések szerint „35 éveskorukig háborúzni szerettek, utána inni (részegeskedni)”.

Meglett az eredménye. Például szegény thai-oknak volt erre, Szecsuán területén egy nagy országa. A mongol lélektani hadviselés, hogy nem ejtenek foglyot, mindenkit levágnak, őket többezer kilométerre űzte innen, a mai hazájukba.

Ne lepődj meg, ha mostantól kevés „kínai”, tehát han arcot látsz. Attól itt mindenki kínai, hiszen az írást egységesítették, ezzel az évszázadok alatt teljes lett az asszimiláció. Ha egy han kínai a központi országrészből elmegy dolgozni például Tibetbe, akkor ugyanazért a munkáért 80%-kal nagyobb a fizetése, mint a mellette dolgozó tibetinek.

 

Szecsuán egy 72 milliós tartomány, fővárosa Csengdu.  Shanghaitól 2300 kilométer, egy szűk nap vonaton, 2013 április 5-6-án.

 

Mit látunk a képeken?

 

1-4 Utazás a vonaton. A kislány mindenkit szóval tartott.

5-18 Az óvárosban laktam, séta a környéken, képek az új Csengduról, a táncosokig.

 

09-37 , az aranyhalakig. Séta a Népparkban. A melódiák édesek, műdalok, operettek, elég rossz hangszórók. Dominó, karaoke. A halak előtti harmadik kép nagyon emlékezetes. Portás fülkéjében énekel a világnak, nézőszám 1 fő.

38-46 Látogatás az állatkertben. A pandákat 1880-ban egy svájci kutató fedezte föl. Talán ha 100 van belőle szabadon.

 

47-80  a füstölőktől a kerékpárosokig. Látogatás egy kolostorban. Ahol sok szobor van együtt, ők az arhat-ok, szentek, összesen 516-an vannak. Ha három van együtt, akkor többnyire Konfuciusz, Lao ce és egy harmadik.

 

81-119 A kerékpárosoktól a kék jelzőtáblákig. Bank dolgozói táncolnak műszakváltás előtt (részletezem Tibetben). A híres, egy idő után hírhedt gőzgombóc. Séta a Baoguan Si kolostorban. 

Utcai emléktárgyak fakó képe, nem volt fény. Hat kép a tartományi múzeumból. Hatalmas málhával, benne az ágyneművel utazó idénymunkások. Itt kártyáznak, később sokat szórakoztattuk egymást.

 

120-152 A kék tábláktól a „Fém tálca rokonszenves ebéddel” című képig. A táblákon minden szolgáltatás „emergency”, azaz sürgősségi, vész-… Gondolkodtam, mit jelenthet ez a Toilets esetében?

Ismét a Néppark egy rövid pihenőre, majd újabb nagy kolostor. Az Ő hitük gyakorlásában nincs közös istentisztelet, minta miénkben. Elmennek egyedül vagy társakkal, füstölőt gyújtanak, gyertyát, imádkoznak, adakoznak, beszélgetnek a szerzetessel..

 

Fontos! A két tálcás kép igaz története:  Üldögéltem a tó fölötti teraszon, amikor megjelent egy furgon. Fóliázott tálcákat kezdtek osztogatni, talán 700 – 800 Ft-ért. Én is vettem, első tálca. Eszegettünk, a többiek visszamentek sakkozni. Én a sajátom mellé húztam egy másik tálcát, ez a következő kép. Kérdés: Kedves Barátom, Ismerősöm…, melyik az én tálcám?

Gondolatban fölszoroztam a (szokásosan!) meghagyott 30-40 %-ot 1400 millióval. Nagy ország, nagy pazarlás.

 

152-182 A tálcáktól a medencében halak, recepció.. képekig.

Ismét áll a bál a Népparkban. Sellők, tündérek, égre emelt kar és tekintet…

A sok közül legjobban a terepszínű ruhás, piros sapkás hölgyek katonatánca tetszett. Közéjük keveredett két házastárs kereső kép is.

Először a parancsnok szólózott, égre tekintett. Majd a szakasz elhárítja a szoc. vívmányok ellen támadókat majd géppisztoly fogós kéztartással megjelenik az Erő. A végén köszöntik a Nagy Vezetőt, kár, hogy egyesek nevetgélnek.

 

Jön a Sárga Kabátos Úr.  Ő szólított meg: English? Kár, hogy hosszú lenne leírni. Többször beszélgettünk, mivel angolul az előbbi szót ismerte csak, ezért orosz lett a társalgás nyelve. Szerintem Ő kazah lehetett. Önkéntes rendező volt a nem hivatalos programban, ahol a Hölgyek piros szőnyegen manöken-lépésben és egyéb megmutatkozásban versenyeztek.

Meghatott 3 nap múlva a búcsúzásunk: azt mondta, hogy „Vétyer sz hvoszta”!  Jó szél segítsen?  Mert szó szerint: a szél farok felől (fújjon).  Ez egy pusztai nomád köszöntése.

A Hölgyek manöken-vonulását Cimborám pontozgatta is.

 

182-  Hét kép hangulatos szálláshelyemről, belső udvar, olvasóterem, az okos-kedves recepciósok. Az éjszakai utazás előtt volt időm a botanikus kertre. Itt is van érdekes tábla a fán. Ha két hétig tanultál angolt, akkor tetszeni fog az alsó sor.

Piac, szegény negyed, Tibetiek utcája.

 

Ennyi jutott Csengdura.

 

Köszöntelek: CsG

 

PS: Szerinted mikor keletkezett a ponyvaregény műfaja? Szerintem kellett hozzá nyomtatás, elég sok olvasni tudó ember, kereskedelem (ponyva). Tehát az 1800-as évek második felében.

Nagy tévedés. Találtam egy 1800 éve írt ponyvaregényt, megvan a városi könyvtárban.

Görög úr írta: Heliodórosz: Sorsüldözött szerelmesek. Minden megvan benne, ami csak kell. Megéri elolvasni.