Főoldal E-mail

Aktualitások

VILÁGJÁRÁS CSÓKA GÉZÁVAL az online térben! 5. rész -Hangchou

2021.04.01.

 

  VILÁGJÁRÁS CSÓKA GÉZÁVAL az online térben! 5. rész -Hangchou


 

 


https://photos.app.goo.gl/q15erLww6imEJ2VYA

KIEGÉSZÍTŐ INFORMÁCIÓ: A bevezető elolvasása után a fenti linkre kell kattintani, majd kinagyítani a megjelenő képek közül az elsőt. 

 

Kedves Barátom, Ismerősöm…

 

Túl a Szent hegy megpróbáltatásán Hangchou-ban folytattam a tanulókört.

A város szintén volt főváros, azaz császári lakhely. Most a lakosságát 5 milliónak írják. Az óváros azonos a méltán híres Nyugati tó környékével, máshova nem szokás elmenni. Másik nevezetessége egy teacserjével borított közeli hegy.

 

 

Mit látunk a képeken?

 

1.Olyan tea, aminek cca 700 000 Ft kilója. Ez  9 havi átlagfizetés körül volt akkor.

2-12 Délutáni-esti (hátizsákos) séta a Nyugati tó környékén, majd a sikertelen szállás-keresés következményeként sátrazás ugyanott.

         Mindig, 90 napig velem volt a sátor-hálózsák de csak háromszor kellett bevetni.

         Az esti táncolók reggel korán is ott lesznek. Zárásul egy úr megható dalt énekelt, amiből én a gyakori „mamá”-t értettem csak.

 

13-29  Reggel sokan igyekeznek zászlóval, esetleg formaruhában csapatuk reggeli tornahelyére. Ez általában nem taj-csi, arról később…

Mások táncolnak, sétálnak a kertekben.

30-57  Az első tulipános hullám. Ilyent Hollandiában sem láthatunk. Nagy ország- nagy tulipánkert, a Hölgyek kedvére.

 

58-68 A kínai Top 10-be tartozó Nyugati tó.  Az utcai zenekar és énekelgetés igazi ingyenes amatőr szolgáltatás. Vedd észre az alsó sarokban a papírtrombitást is!

A legérdekesebb: egy Úr vízzel sárkányt fest a kövezetre. Valóban víz és semmi vegyszer!  Én is gyanakodtam, amíg kis vödrét nem merítette a tóba. Olyan nagy a páratartalom, hogy az alkotás órákig megmarad. Rálépni sem mertem.

69-82 A sárga házak, majd templombelsők: újra nyitott kolostor, egészen a „két hölgy kisgyerekkel” képig. Ezt nagyon nézd meg! A Legényke fenekén szellős a nadrág. Nem baleset, ellenőriztem a piacon, így árulják. Ha belegondolunk, nagyon takarékos megoldás. A környezetet, a talajt csak javítja, szemben az eldobható, műanyag nadrágpelenkával. Tetszett.

 

83-118  A második tulipán-hullám, vége a szalmakalapos Hölgyeknél. Ismét elmentem a hatalmas parkba. A bejárattól 2 km-re már alig járt valaki. A páva utáni képen, az áttört nagy bronzlemezen a Nő sziluettje látszik és egy hozzá szóló szerelmes vers, egy úrtól. (Angol fordítást mellékeltek.) Érdekes, hogy a keleti népek egyáltalán nem fogékonyak a modern, progresszív lélektani, szociológiai irányzatokra… Nem értékelik, hogy a Nyugat már több, mint 100 nemet fedezett föl, a BBC ismeretterjesztő kampánya az ebből való válogatás ígéretével lelkesíti a 12 éveseket.

 

119-től az utolsó 5-ig: Lássuk a kínai teát!

Itt van Kína legismertebb teatermelő helye. Hírét részben Hangcsou valamikori főváros voltának és a sok irodalmi említésnek köszönheti.

Az pedig nagyon fontos! Láttam egy díszkertben talán 5 méter hosszú, kettő magas szikla kompozíciót, előtte krizantémok. A tábla tájékoztatott, hogy a híres költő, 300 körül írt a versében két olyan sort, hogy

  „messziről idelátszott a  ??? hegy

    előtte a krizantémok”

Meresztgettem a szemem és a szmog ellenére látszott, hogy a távoli hegy kontúrja egyezik az itteni kis szikláéval.

 

Elutaztam  20-25 km-re Longjing (Sárkánykút) faluba. A Hölgyek messziről jött munkások, jókat nevettek, amikor hangos, távoli „Haló” köszöntésükre Ni hao-val (jónapot) válaszoltam.

A cserjét hosszú sorokba ültetik, csak a tetejét, a zsenge levelet gyűjtik. Gyakran leszedik, kézzel,  közben néha egy 140 cm-es kézi, árammal működő nyíróval leborotválják. A Hölgyek CD-lejátszón főleg mesejátékokat hallgatnak, harsog a hegy. Gyakori a gong, a sárkány hangja, ének és recitáló beszéd.

 

A kisebb  kőépítmények sírok. Szerettek a tea közé temetkezni. Véletlenül halottak napja volt, takarították a sírokat és a környékét. Jókedvűen beszélgettek a tavaly látott szomszédokkal, iszogattak is. A sír elé apró tálakban ételt, csemegéket helyeztek az elhunytak szelleme számára.

Különös, hogy a túlvilági költségekre, mint például bűnök megváltása, nagy címletű papírokat tesznek le, ez a „pokol-valuta”.  Egyes címleteken az első egy-két (nem nulla) számjegy után 10-20 nulla is látható, tehát ezek milliárdos, billiós bankjegyek, yüan-ban. Mi lehet az a nagy költség, amihez ekkora pénz kell?

Megnyugvást jelentett, hogy egy nagy halom pénzben láttam 10-es (tíz yüan) bankót is. Kettőt elhoztam emlékbe, mert kizárt, hogy az elhúnyt a milliárdjai mellett rongyos 20 yüan hiányában ne tudna valamit megvenni.

 

Az utolsó 5 kép: Szálláshelyem vizes blokkja kétszer. Ragyogó tisztaság. Az arany bika, amelyik a Nyugati tavat újra pisilte. Előtte ugyanis a túlzott öntözési igénybevétel miatt kiszáradt.

Az utolsó kép, kár hitetlenkedni, egy belvárosi nyilvános, ingyenes WC. A pók elcsúszott volna a márvány padlón.

 

Ezzel véget ért az első, 17 napos tanuló köröm. Két nap Shanghai-i tartózkodás után majd jön a „Nagy kör”, a nagy dobás, 49 nap. Szecsuán, Tibet, a trópusi Dél-Kína….

 

Köszöntelek: CsG.

 

PS: Nem tudom magamba fojtani azt az idegengyűlölő, megalázó mikroagressziót, amit ebben a városban szenvedtem el és a lelkemben gyógyíthatatlan sebet hagyott. Persze, a keleti nők!

Már kezdtem nekibátorodni étkezés terén. Észrevettem, hogy gyakran, amikor nekem merítik és adják az ételt, rám néz a szakács és utána a fűszeres kanálról lerázza a púpot. Egy jelentős tálcával leültem az asztalhoz és emancipációs szándékkal az ott bőven található, többnyire pirosas porok, őrlemények többségével, szószokkal kiegészítettem az ebédem.

Célom csak és kizárólag más népek kultúrájának megismerése volt.

 

Ekkor, nyilván ellenséges gyanakvással két, 25 év körüli hölgy telepedett le velem szemben. Alibinek hoztak némi desszertet de nyilvánvaló céljuk az én megalázásom volt.

Jól kezdtem, mert keletiesen mellőztem a villát-kanalat és a két pálcikával kezdtem hozzá. Mély csönd, ekkor nem mertek kuncogni, hangjuk sem volt. A sokféle fűszer hozott pár meglepetést, Ők ennek arányában egyre élénkebbek lettek. Leszegtem a tekintetem, de egy idő után, ettől az ellenséges viselkedéstől egyre pirosabb lettem, valamennyire izzadtam is, lassan keserű, csípős könnyek gyűltek a szemembe. Hol van itt a szolidaritás, befogadás, a tolerancia?  Egy idő után csak föl kellett emelnem (egyáltalán nem dacos, inkább együttérzést váró) tekintetemet, akkor már sűrűn omló könnyeimet a szám két sarkában igyekeztem lenyelni…

 

Bennük már annyi gyűlölet halmozódott föl, hogy hangos (másképp kellene nevezni) kacagásban törtek ki, az együttérzés legkisebb jele nélkül.

Később stabilizálódott a lelkem, még beszélgetni is próbáltunk. Nem találtunk közös nyelvet.

Gúnyosan kinevettek, megbélyegeztek anélkül, hogy megértettek volna!