Főoldal E-mail

Aktualitások

VILÁGJÁRÁS CSÓKA GÉZÁVAL az online térben! 3.rész: Nanking

2021.03.01.

 

VILÁGJÁRÁS CSÓKA GÉZÁVAL az online térben! 3.rész: Nanking
 


 

 


photos.app.goo.gl/m1MYCFH2jQTETT5j9

KIEGÉSZÍTŐ INFORMÁCIÓ: A bevezető elolvasása után a fenti linkre kell kattintani, majd kinagyítani a megjelenő képek közül az elsőt. 

 


 Kedves Barátom, Ismerősöm…,

 

 

ismét a Jangce mellett járunk, egy régebbi, többszörös fővárosban, Nankingban (nancsing?).  Lakosságának száma nehezen értelmezhető, mert Kínában a városias („fejlett”) struktúra imázsa (ezt is idézőjelbe kellene tenni) érdekében gyakran a fél világot egy városhoz sorolják.

Mintha az egész Dunántúlt Veszprémnek neveznénk. Nagy a város, legalább 3-milliós.

Szép óváros, nagy turistajárás… Ehhez képest kevés időt, a kötelező minimumot, csak 3 napot töltöttem itt. Később az útitervemet lazábban értelmeztem, például Pekingben az itthon tervezett 6 nap helyett 12-ig maradtam. Igaz, emiatt kimaradt Xian a cserép-hadseregével…

Mit látunk a képeken?

1-7  A városfal magassága 13 méter. Még az 1850-es években is volt katonai szerepe. Előtte néhány úr, pintyekkel mutatványoznak. A 7. kép bal szélén látszik néhány ujjam is, amint, már nem sokáig,  egy pénzérmét szorongatok.  Az ügyes madár jött és a Gazda tenyerébe áthelyezte. Ügyes!

8-41  , az iskola kapujában álló naposokig. Jellegzetes, újjáépített óváros. Emléktárgyak, riksák, sétahajók a Nagy csatornán. Sajnos, az ilyen vizeknek messze ható szaguk van.

A hatalmas sárkányok segítenek, szerencsét hoznak, jóravalóak, ezért szépek is.

A séta végén egy szokásos étkezés tárgya, még mindig zárt térben.

42-46 Reggel az iskolában. A kapuban úttörőköszöntéssel fogadnak, a kifogásolható ruházatot észrevételezik a naposok. Különösen tetszett, hogy a második képen körbe-körbe szaladnak a gyerekek, ülnek majd eleget a délelőtt során!

Egységes öltözetük van, sérülnek az emberi jogok!

47-73 , egészen a bordó alapon arany sárkányig majd férfi szoborig. Délelőtti időtöltések. Tánc, csoportos beszélgetés, a hanglejtés alapján egyenesen vita. Korzó a Jangce partján, nótázás illetve ének tanítás. A Hölgy nem hangjegyeket ír a messziről látható táblára hanem számokat. A dó-re-mi… leképezése az 1-2-3.. halmazra 

74-97 Palota és szépséges kert a Tajping múzeummal. A múzeum azért is itt van, mert az 1850-es évek második felében itt lakott a tajping lázadás vezére. Övé a bronz mellszobor. Mivel akkoriban 1-2 évig rossz időjárás volt, éhínség, ezért parasztfölkelés tört ki a vidéken. Hamarosan milliós fölkelő sereg jött össze, elfoglalták Nankingot és fővárosukká tették. A Vezető ideológiája sok forrásból jött össze, például Jézus Krisztus műve kiteljesítőjének is nevezte magát (akárcsak Mohamed), volt négy felesége, a nők egyenjogúságát is hirdette…  Majd 4 évig talpon maradtak, a szocialisták, Maóék előfutárnak nyilvánították.

A végén egy késői, színes festményt látunk róluk, valahova bevonulnak.

98-102 Két kép a városkapuról, majd egy igazi EBÉD. A bal alsó sarokban rák (crevette) rebarbarával, a többi ismeretlen. Ezután egy csodálatra méltó teljesítmény látható: piacról hazafelé árus, kerékpáros riksával. Büszke vagyok kínai alteregómra.

103-118 Hatalmas emlékmű Szun Jat Szen úrnak. Leginkább szocdem politikus, Ő kezdeményezte az 1911-es népszavazást, ami megszüntette a császárságot. Vér nem tapad a kezéhez. A séta a szép parkban a fatörzs előtt levő, boglárka-forma virágig tart. 

119-129 Egy palota és kertje, egészen a galagonyavirágba rejtett útikönyvig. 

130-170 Ez a Ming dinasztia temetkezési helye, épült az 1300-as évektől, 300 évig. Ők kínaiak (han-ok) voltak, a mongolok (mandzsuk) győzték le őket 1634-ben és 1911-ig ők maradtak a császári trónon. A kínai hivatalos történetírás minden baj forrásának őket tartja. Olvasható róluk, hogy 35 éves korukig csak háborúzni akarnak, utána csak részegeskedni, zsíros a hajuk, barbárok.. A császárok életrajzában (nem kínai mű) azt olvastam, hogy már a harmadik generáció teljesen kínaivá vált, például verseket is írtak…Egészében az életrajzok, az utódlás megoldása különös olvasmány. Esetleg Pekingnél lesz szó róla.

A fal mögött nagy pavilon. Egy halmon áll a valamikori ravatalozó. Túl szépnek találtam, ezért a kitárt nagy kapu mögé is benéztem. Apró táblán: Épült 2006-ban, taiwani hívők adományából.

A nagy kőszobrok eredetiek. Jöttek ugyan a kulturális forradalmárok, hogy a múltat végképp eltöröljék (később kitérek rájuk), de a tömör követ nem tudták szétverni. Meggyújtani sem lehet, megmaradt. Az egyik elefánt előtt Anya Gyermekével. Ők is mindent fényképeztek, egy sebességgel haladtunk. A Gyermek minden fotónál V betűt mutatott és szép hangos Yeah-t kiáltott.

170-től a végéig: sütés után 2 perccel kihűlő és bánatosan lekonyuló (a gondolattól is kiráz a hideg) lángos. Nem csoda, mert mindössze egy kisujjnyi vastagságú, kis-arasz hosszúságú tésztából sütik.

Szokás, hogy valamilyen madárbarát klub tagjai egy parkban kifüggesztik a kalitkákat. Később máshol megtörtént, hogy, talán a hőség miatt, a kalitkákat a kis fák lombjába rejtették. Engem nagyon megleptek vele.

Szegénynegyed, majd busz a Huangshan (Szent hegy) felé.

 

Köszöntelek: CsG