Főoldal E-mail

Aktualitások

VILÁGJÁRÁS CSÓKA GÉZÁVAL az online térben! 1.rész - SHANGHAI

2021.02.18.

 

VILÁGJÁRÁS CSÓKA GÉZÁVAL az online térben! 1.rész: SHANGHAI
 


 

 

https://photos.app.goo.gl/ntse5dJqU569Gu5Z8

KIEGÉSZÍTŐ INFORMÁCIÓ: A bevezető elolvasása után a hosszú, kék színű linkre kell kattintani, majd kinagyítani a megjelenő képek közül az elsőt. 


 

Kedves Barátom, Ismerősöm,

 

jó egészséget és sok szerencsét kívánok az 2021-es évre!

 

Hosszú szünet után ismét képeket fogok küldeni, sajnos, nem újakat. Semmi sem lehetett Dél-Amerikából, ezért Kínával pótolom.

 

Az út 2013 március 14-től 90 napig tartott.

Előtte volt pár csöndes téli hónapom, minden előzőnél jobban fölkészültem, Megérte. Elolvastam például „A nyugati szoba” című színművet. Három nap alatt adták elő, mert 800 oldal. Emlékeztetlek, hogy Shakespeare művei 60-70 oldalasak. Van ebben jólelkű Gazda, ármánykodó intéző, mókamester, talpraesett szobalány és persze szerelmesek. Ők rengeteg könnyet hullatnak, több veszély fenyegeti a boldogságukat. Intrika, mérgezés, föltámadás, elszakadás…. Csak a 790. oldal körül jön a boldogság, bár akkor is sok a könny.

Írták 1600 éve, megvan a városi könyvtárban.

 

Hatalmas, erős, hosszú történetű ország, a világunk jövőjét az ő fura írásjeleikkel írják! Erről majd alkalmanként írok, lesz vagy 15 levél.

 

A három hónapban 12 000 km-t vonatoztam, buszoztam cca 1000-et, kerékpár 700 km, gyaloglás kicsit több. Városban például 2-3 km-es távolság miatt nem érdemes tömegközlekedést használni, gyorsabb a séta. Kivétel persze a metró.

 

Mit látunk a Shanghai-i (ejtése  szanhaj) képeken?

 

Először is elég fakóak, mert a Napot egy hónap múlva, Tibetben láttam először. A gépem is gyengébb a mostaninál.

Másik baj, hogy a bemásolás fordított sorrendben történt. A térkép és a vers „A dalok könyvéből” tehát a végén van. A többi kép esetében  - mivel ugyanaz a város – nem számít a sorrend.

 

-Az utolsó két kép. Kína D-É irányban nagyjából 3000 km, K-NY-ra 3500. Területe 100-szor, lakossága 140-szer több mint jelenlegi hazánknak. Támaszpontom, Shanghai a keleti oldal közepén van, kikötőváros, az új Kína jelképe. Ezzel együtt a turistának keveset tud mutatni.

A verset olvasd el, inkább többször és keress magadnak  értelmezést. A dalok könyvét 2400 éve gyűjtötték, nagyszerű olvasmány. Kínához jól jön.

 

Térjünk vissza az elejére!

 

-Az első 20 kép: látogatás egy kolostorban. Itt láttam először működő, buddhista jellegű (mert a kínaiaknál Konfuciusz vagy egy hadvezér is lehet isten) templomot. Most kezdenek újra éledni, taiwani, koreai hívők adják hozzá a pénzt. Ahol nem számolták föl az egyházat, mint például haiföldön, a templomok, kolostorok sokkal látványosabbak.

A végén Buddha ül fehér elefántján, Erawan-on.

 

-22-23 két szmogos kép a tornyokról, lesz jobb is.

-Utána 3 kép a leányvásárról. Házastársat keresnek, a hirdetők ötöde fiú. Mivel messziről, akár 3000 km-ről költöztek ide, sokat dolgoznak, így keresnek társat. Az esernyők mellett a szülők ülnek, az ernyőre teszik ki az adatokat. Ilyent még fogunk látni.

 

-Belvárosi képek nappal és este. A tornyok a folyó túloldalán vannak, oda senki sem megy át. A régebbi stílusú, alacsonyabb, sárga ház a mi oldalunkon, a Bund-on van. 1880-1935 között a világ harmadik legnagyobb tőzsdéje itt működött, ez volt a város első fénykora. Ópiumháborúk, boxerlázadás…

 

-Utcai élelmiszerkínálat, akár rovarok is. Ennél jobbat is fogunk látni, részletek ott.

 

-Két kúszó, vörös zászlós katona. Nem volt 15 cm-nél hosszabb, elemmel működött.

-Ezután 14 kép a kisebb vásárlóutcákat mutatja.

 

-Fő kép: a metrón mindenki mered a telefonjára.

-A metró után 3 komoly emlékmű, nem hiányzik róluk egyetlen fegyvernem sem: harckocsizók, légierő… komoly egységben a dolgozó néppel.

 

-A kerékpártároló (a világ legtöbb rossz kerékpárja) után utcai táncolgatók. Minden városban sokan vannak, népmozgalom. Itt éppen tangó. Később még lesz.

 

-Látogatás egy másik kolostorban, a képek a tál tésztalevesnél érnek véget. Fölmutatok egy tésztával és egy zöldséggel töltött palacsintát(?). A konyha később.

 

-A vonatban ájuldozó utasok. Hajnali visszaérkezés az első (han) körről, a következő 3 levélben látjuk.

 

-13 kép a város múzeumából.

Toronyházak, köztük a széles tetejű a könyvtár, nevezetes.

Belvárosi képek, köztük az élelmiszer csarnok.

 

-22 kép a tornyokról, ez Shanghai igazi nevezetessége.

 

-Az utolsó 16 kép: élet „Kína főutcáján”, az 1400 méter hosszú Nanking utcán.

Végre valami érdekes! Mert itt már vártak engem, a jó hírem megelőzött!

 

Tévedésből néhányan görkorcsolyát akartak eladni nekem de ez csak a felszín.

1. Az igazi kínálat egy kis kártya bemutatásával kezdődött, rajta karórák.

Én mutattam a csuklómat, köszönöm , már van órám.

2.Erre megfordította a kártyát, ott dolgozó nőt láttunk, a hőségre és a munkára tekintettel alig volt munkaruhája.

 

3 A termékismertetőből megtudtam, hogy fél óra masszázsra és fél óra – huncut mosollyal kimondott cziki-czakára hívnak.  Ez utóbbihoz, már Pekingben, egy francia cimbora elmagyarázta, hogy a cziki-czaka okvetlenül másodikként kerüljön sorra. Vele előfordult, hogy félóra cz-cz után a hölgy már egyáltalán nem akart masszírozni, az Ő fölszólamlása után is csak ímmel-ámmal végezte. A fő fogás tehát a cziki-czaka! Egyébként külön is igénybe vehetőek, együtt 8-9000 Ft volt.

 

4 Én minden ostobaságot kitaláltam, hogy miért nem veszek szolgáltatást.

-a szállodában vár a feleségem --- hát akkor pont most van itt az ideje, ráérek

-nincs pénzem --- ez nagyon fölháborította a kínálót. Ezen spórolok? Nem tudom, miről maradok le.. Csak egyszer mondtam,

-az angol helyett, a könnyebb érthetőség kedvéért a cca 20 szavas kínai szókincsemmel mondtam:”wo nián lao”, öreg vagyok.  Ez volt a legjobb. A válaszok:

 

Ha meglátja a masszőzt, majd másképp gondolja

Teljes tétlenségben maradhatok, Ő tudja a dolgát..

Elkezdte dícsérni az öregeket. Azokban van kitartás, nem kapkodnak…, a hátamra is ütött barátságosan, talán, hogy húzzam ki magam?

 

A Haza becsületének védelme céljából ilyenkor nem mondok igazat, itt italiano-nak tettem meg magam. Még két héttel később is volt, hogy valaki mosolyogva rámkiáltott az utcán.

Nagyon kedves, barátságos hölgyek az üzletkötők. Nem a tüllszoknyás korosztály de még a 40 alatt, jók az angolban. Sétálgattunk, beszélgettünk. Egyszer megkérdeztem, mennyire átjárhatóak a munkakörök?  Teljesen szabadok, kötetlenek.

 

Folyt. köv. napokon belül.

 

Üdvözlettel: CsG